Utrikesminister Margot Wallström
Utrikesminister Margot Wallström

Statsministern har ett helt hus ett stenkast från kanslihuset och riksdagen. Sveriges utrikesminister måste förstås också ha en bostad i Stockholm, en tjänstebostad. Det är statens förbannade skyldighet att tillse.

Men eftersom rutinerna kring detta tydligen är obefintliga måste tillträdande utrikesminister ta itu med saken själv. Och vad är mera naturligt än att man kontaktar sina närmaste partivänner som varit med förr. I S-kretsen finns Kommunalarbetarförbundet med sina fastigheter och en tillfällig bostad erbjuds ministern den vägen. Muntliga försäkringar ges att allt är legalt skött och enligt gällande policys och regler.

Vad är då felet? Jo, att staten inte ansvarar för att utrikesministern har en bostad i huvudstaden. Att Kommunal har en korrupt ledning som ägnar sig åt oetiska och allmänt osunda affärer och aktiviteter har intet med utrikesministerns bostad att göra. Naturligtvis kan man ha synpunkter på hur Kommunals lednings närstående smitit före i köer i bostadsbristens Stockholm. Men att utrikesministern fått en bostad via personliga kontakter – eftersom svenska staten underlåtit att ordna saken – är fullt rimligt. Utrikesministern har inte missbrukat sin ställning.

Att så många medverkar i drevet mot Margot Wallström som en del i en kampanj för att snarast driva bort den röd-gröna regeringen är en riktig skandal, men det här blogginlägget handlar alltså inte om skandalen inom Kommunal. Det är en helt annan snaskig historia.

Föregående artikelBerömda polska småbarn
Nästa artikelTro inte på skitsnacket
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

10 KOMMENTARER

 1. Knut!
  Det är många ministrar i regeringen! Skall alla hållas med tjänstebostad?

 2. Ja, kanske det … Särskilt i den situation som nu råder med en genomsjuk bostadsmarknad i Stockholm.

 3. För det första verkar det som om det faktiskt inte finns något juridiskt giltigt kontrakt upprättat mellan parterna. Saknas gör såväl angivet objekt (lägenhet) samt kostnad. Ett hyresavtal som saknar legitimitet och bryter mot hur ett sådant avtal ska hanteras och formuleras.

  Kommunal säger att avtalets formuleringar är det gängse upplägget för deras hyresgäster. Hoppsan. Här finns att göra för hyresgästföreningen eller olika hyresnämnder.

  När det gäller misstanke om mutbrott så kräks Margit Silberstein idag att Wallström nu ska utredas för detta brott. Men där högg hon yxan i sten.

  Ansvarig åklagare har öppnat förundersökning för att utreda om parterna gjort sig skyldig till tagande eller givande av muta. Så förblindad är Silberstein av den nuvarande svenska kritiken mot Staten Israels övergrepp mot palestinierna att hon attackerar hejdlöst utan att ens försöka tillämpa en någorlunda nyanserad journalistik när det gäller Margot Wallström.

  Däremot har Wallström agerat uruselt och illasinnat när det gäller det mesta av världens konflikter av idag som Afghanistan, Irak och Syrienkriget och även Ukraina. Det snabba förlopp av förändring som nu sker i vår utrikespolitik agenda inklusive intensifierad Natofixering har hon ett enormt ansvar för.

  Skäms Margot, du drar vår nation i fördärvet och gällande strategi riskerar kosta många svenskars liv när ni slängt alliansfrihet och neutralitet i graven.

 4. Jag håller med. Vad är detta för ett smutsigt drev som förs? Självklart ska det vara enkelt för en hög minister att få tag på en bostad att bo i. Varför har inte Regeringen tillgång till ett hus eller några lägenheter för Regeringens anställda? De ska väl inte behöva ställa sig i kö som vi andra?! Vansinne detta!

  Att lägga pengar på olika utredande konstitutionsutskott och annat är skandalöst. Jag vill inte betala ett öre för sådant här högerstyre mobbande!

  Journalistiken är också urdålig som över huvud taget rapporterar sådan här skit!

 5. Det är högst olämpligt att ledande företrädare för staten Sverige inte har en officiell tjänste- och representationsbostad. Kungen, statschefen, har förstås Stockholms slott – och ett antal andra slott. Statministern förfogar sedan ett tjugofemtal år tillbaka över Sagerska palatset vid Strömgatan. Men utrikesministern saknar sedan 1962 en egen bostad.

  Östen Undén var den siste ämbetsinnehavaren som bebodde det så kallade Utrikesministerhotellet vid Blasieholmstorg. Byggnaden hade existerat i denna funktion sedan början av 1790-talet. Det var en utmärkt, okomplicerad ordning. Där fanns stora utrymmen och det gav glans åt Sverige. Det markerade också en skillnad mellan det privata och det offentliga – inget hindrar den som har en tjänstebostad att också vistas i andra rum.

  Landshövdingar, ambassadörer och vissa andra personer i statens tjänst kan påräkna tjänstebostäder. Det är verkligen enfaldigt att en utrikesminister ska behöva jaga en lämplig våning. Hon ska vårda våra förbindelser med utlandet. Att Wallström inte är den bästa utrikesminister Sverige har haft spelar ingen roll.

 6. Självklart ska utrikesministern ha en officiell bostad i Stockholm så länge personen innehar ministerposten. Kan varenda landshövding ha tjänstebostad så måste detta ordnas. Allt annat är bara dumhet.

 7. Instämmer helhjärtat i att staten borde tillse att vår utrikesminister har en bostad. Vidrigt hanterande av media (utom VF) och ett mycket fult drev av högerfalangen – främst M och KD. Skam åt pressen som ger så mycket plats åt snedvriden kritik av en kompetent, stark och modig kvinna.

 8. Mitt förslag är att staten bygger om Riksbanken vid Brunkebergstorg till ministerbostäder och flyttar ut Riksbanken (en påkostad byggnad i svart göingediabas). Huset är byggt med tanke på säkerheten (”Wall Street” mot Kulturhuset i norr är en spalt av säkerhetsskäl) liksom entrédörrarna som kan låsas fast.

  Riksbankens uppgifter har förändrats sedan huset byggdes på 1970-talet; några bankärenden kan man inte längre göra i huset (bl a kunde man gå dit för tillståndsärenden för stora kontantöverföringar till utlandet och även kontantärenden). Annat är att kontanthanteringen privatiserats (förr hade Riksbanken depåer och egna kontor i varje residensstad som bara sysslade med detta). RB har inte längre några uppgifter som inte skulle kunna klaras av i ett vanligt kontorshus med vissa extra säkerhetsanordningar (avlyssningsskyddade konferensrum måste byggas in liksom säkerhetsentré till våningarna).

  Se gärna RB:s egna film om huset och gör en egen bedömning: Visst vore det inte så dumt om huset kunde få tjäna som ”ministerhotell” med tanke på läget, hur uppmärksammat huset är som ett av 1900-talsarkitekturens främsta byggnader i Sverige (representativt så det heter duga in- och utvändigt) och med tanke på de faciliteter huset redan har (relaxavdelning, konferensutrymmen, säkerhet m m) som kan användas i ett slikt boende?

 9. Knut!
  Du har skrivit en utmärkt artikel om detta. Detta trams om bostaden är ren populism. De statsråd och statssekreterare (alltså de politiska tjänsterna på departementen) som inte är från Stockholm bör naturligtvis ha tjänstebostäder där hyran sätts av oberoende myndighet.

  Annars får ulvarna tjuta om såna här dumheter.

  Tack Knut för att du redde ut saken.

 10. Svante!
  Tack för vänliga ord. Bondförstånd räcker långt i politiken. Farfars farfar var bonde (tror jag).

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.