Film- och fredsaktivisten

Den idoge fredskämpen Jan Viklund i Uppsala gjorde följande film i samband med ett möte utanför Resecentrum i tisdags (17/4) – med sikte mot hela den engelsktalande världen. Den är värd att beskådas.

Lars Drake

Mötet dominerades av Vänsterpartiet som är mycket otydliga i sitt budskap om kriget i Syrien. Fibbaren Lars Drake, själv medlem i Vänsterpartiet, var ombedd av några partivänner att tala, men detta hade inte nått fram till ledningen som istället valt sin riksdagskandidat som talare, Yekbun Alp.

Yekbun Alp

Hennes budskap speglade väl Vänsterns tvetydiga hållning. Hon utgick från att gasattacken i Douma ägt rum och krävde dessutom al-Assads avgång – precis som USA m fl gör. Dessutom blandade hon in kurdfrågan och Rojava (norra Syrien), som ju är sekundära i detta sammanhang. Hennes tal kan du läsa här.

Lars Drakes budskap var ett annat och överensstämmer väl med det som framkommer i Jan Viklunds film. Men det stoppades alltså, av byråkratiska eller politiska skäl skall vara osagt. Konstigt blev det under alla omständigheter. Visst är situationen i Syrien komplicerad efter snart 8 års förödande krig. Men att USA måste lämna landet och låta syrierna lösa sina problem utan inblandning är grundläggande, alltså frågan om al-Assad har vi i princip inte med att göra. Här är Jan Viklunds film…

 

Föregående artikelNY FÄRGREVOLUTION UNDER UPPSEGLING?
Nästa artikel”VÄNSTER” SOM ROPAR PÅ MER BOMBER ÖVER SYRIEN
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

6 KOMMENTARER

 1. Torgny F!
  Jag har sett denna kommentar tidigare och har svårt att bli riktigt upprörd. Shaw fick sagt vad han ville säga och visade tecken på att vilja upprepa sig. Han verkade inte van att uppträda i TV och då löper man lätt risk att bli avklippt, vad man än har att säga. Sedan förstår jag inte hur man i detta klipp kan kommentera att man klippt Shaw några sekunder tidigare. Är den senare delen av klippet från en annan tidpunkt? Förekommer någon redigering som vi inte är klara över?

 2. Anders P!
  Vet ej hur det redigeras finns flera ”klipp”(korta&långa) på youtube och den jag länkar till är en längre i (kanske naiv) tron att den var mer original från Sky News. Men visst hade det varit bra om han hade kunnat utveckla mer och fått några följdfrågor. Men detta sändes före bombningarna och då tror jag att några tvivel om äktheten på gasattacken ej var så lämpligt att spridas av Sky.

  Men visst har vi nu en likriktningen och en totala tystnaden i Svenska medier om ex vis reportaget av Robert Fisk i Independent. Hade den spridits nu hade vi haft en bättre diskussion här i Svedala.

  Det är därför denna site är så viktig (så ock ditt skrivande här Anders P).

  Scrollar man ner under texten till vänster så ser den ut att vara intakt, så det har nog inte gjorts några redigeringar, utan stillbilderna som kommer in på Jonathan Shaw är nog utfyllnad innan ”teatern med vattenslangarna” kommer igång. Så man avbröt Generalmajoren i förtid.

 3. Jag hade blivit tillfrågad av en person i V om att tala, men det hade inte kommunicerats till mötesledningen som var från en annan organisation. Det var ingen från V som hindrat mig. Jag nämnde att jag varit aktiv i FiB, Nej till Nato och Ship to Gaza. Det värsta v<r nog att jag i polemik mot föregående talare sa att det är syrierns sak att bestämma om Assad ska vara kvar eller inte. Det som FN:s Säkerhetsråd enats om är alltså ytterst provocerande för en del människor.

 4. Tystandet av medier och ensklilda personer i USA har nu tagit fart. Tucker Carlsons Tonight har utan kommentar tagits bort från tablån. Hans twitter har varit tyst sedan 12/4. Väcker frågor.

  De sista veckorna har Tucker gjort enorma insatser för att riva sönder den officiella amerikanska lögnen. Detta i landets mest populära program (RI).

  Sorgesamt och väldigt oroväckande. Det finns inslag i den nuvarande amerikanska utvecklingen som ger vibbar av fascism, en kommande statskupp med militärjunta i symbios med militärindustriella komplexet, delar av CIA och Pentagon.

 5. Hej Knut, kul att du lägger ut. Ännu roligare vore det att få veta det också.
  Trött på att vara den som ”folk pratar *om*, men sällan *med*”. Mest är det bara om det är något fel som man vill kritisera.

  Skadeglädjen hos ’arbetskollegan’ på Posten som mästrade mig: ”Men Jan, om någon attackerar din PLÅNBOK (läs oljan i Kuwait) – så måste ju du försvara den?” – de orden GLÖMMER JAG ALDRIG.

  PENGAR och PERSON-STATUS är det VIKTIGASTE i vårt överflöds-samhälle. Vem som är mer ”känd” än andra.

  Därefter gick han i pension. Och dog knall och fall i hjärtinfarkt sex månader senare. Du kan ingenting ta med dig dit du går.

  PS. Enda svaret jag fått vid dagens mail-utskick om Earth Day / Jordens Dag, 22 april varje år sedan 1970 – var en kort rad från någon sur: ”Jan, ta bort mig från din lista”.

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.