Klipp från TV4

En man vid namn George Floyd i USA blir brutalt misshandlad till döds av en polis för en struntförseelse. Händelsen filmas och sprids viralt via alla tänkbara medier varpå upprördheten blossar upp över hela USA, mycket på grund av att den dödade George Floyd är svart och polisen är vit.

Det är inte heller första gången brutalt rasistiskt polisvåld filmas och skapar proteströrelser. Upprördheten är fullt begriplig i ett extremt klassamhälle som det US-amerikanska med djupt rotade rasistiska tanke- och handlingsmönster.

Rörelsen ”Black lives matter” med den kompletterande och mindre träffsäkra parollen ”White silence is violence” (Vit tystnad är våld) med stor giltighet i USA har nu fått avläggare i europeiska storstäder, även i Stockholm. På Sergels torg samlades i onsdags (3/6) tusentals människor för att visa solidaritet med protesterna i USA mot rasistiskt polisvåld.

Hur ska man uppfatta denna demonstration i Stockholm, där man för övrigt inte får samlas mer än 50 personer på grund av den pågående coronaepidemin? Att polisen stoppar en demonstration mot rasistiskt polisvåld (i USA) tas förstås som tecken på att samma sak kan hända här och att all polis i stort sett är av samma skrot och korn. Detta är ovettigt.

Som jag ser det är det i Sverige lika poänglöst att demonstrera mot USA:s rasistiska polisvåld som att protestera mot de som hävdar att jorden är platt. Vem demonstrerar man emot här? I Sverige är det mycket svårt att finna personer som menar att polisen ostraffat ska kunna misshandla svarta människor på grund av deras hudfärg. Svensk polis och svenska staten är ju bundna av till exempel diskrimineringslagen, vars ändamål är…

”att motverka diskriminering och på andra sätt främja lika rättigheter och möjligheter oavsett kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet (t ex hudfärg, KL), religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller ålder.” Lag (2014:958)

… vilket är exakt i överensstämmelse med Black lives matter-rörelsen. Till detta kommer högar av policy- och värdegrundsdeklarationer som det gödslas med i alla sammanhang och som upprepar mantrat om alla människors lika värde i all oändlighet. Så, vad kan man mer begära?

Alltså, vad demonstrerade man emot i Stockholm i onsdags egentligen? Tror någon att den rasistiska delen av USA bryr sig om vad som händer på Sergels torg, eller framför Stockholms slott? Om marschen gått till USA:s ambassad hade man åtminstone haft en begriplig mottagare, men det verkar ingen funderat på. Man bara gapar amerikanska slagord rätt ut i luften.

Ovan nämnda svenska lagar och policydeklarationer säger egentligen bara att denna grundhållning är helt självklar hos oss. Därför fungerar en demonstration i Stockholm som denna kontraproduktivt. Vanliga medborgare blir bara irriterade på tjatet att man måste hålla på och låtsas som att det självklara inte vore självklart, och att rasismen egentligen smyger i alla skrymslen och vrår (20% röstar ju på SD). Parollen ”White silence is violence” kan också göra att den majoritet svenskar som inte deltar i poänglösa antirasistiska demonstrationer känner sig utpekade som rasister.

Det börjar likna förhållanden i diktaturstater där överheten mobiliserar välbetalda folkmobbar för att inpränta överhetens påbjudna budskap under fejkad folklighet. När dessutom – som i detta fall – demonstranterna tvingar polisen att upplösa större folksamlingar än 50 personer och provocerar fram våldsincidenter, blir allt ännu mer förvirrat. Och när – som grädde på moset – en polis gråtande av rörelse går ner på knä, lyfter upp en skylt med ”White silence is violence” och omfamnas av demonstranter, förlorar polisinsatsen sin trovärdighet. Expressens fotograf fångade händelsen, som nu sprids viralt och ökar förvirringen ytterligare.

Expressens YouTube-klipp

Att denna svenska polis – i tjänsten – begick ett allvarligt misstag måste förstås påtalas. Handlingen var säkert inte annat än välment, men för en polis var den helt missriktad. En polis i tjänst ska förhålla sig neutral och sköta sin uppgift, inte ryckas med av känslostormar hit eller dit. Poliskåren är ju en politiskt neutral ordningsmakt. Om denna polis kan ryckas med i en förvirrad solidaritetsaktion kan andra poliser säkert ryckas med i rasistiskt våld när den dagen kommer. Kan denna distinktion inte hållas klar får demokratin snart ännu större problem.

På ett TV4-filmklipp ser jag inte en enda äldre människa, det är nästan uteslutande ungdomar som dragits som flugor till denna sockerbit. Man skanderar med jämna mellanrum ”Inga rasister på våra gator”, vilket ger en hint om att det är den anarkistiska antirasiströrelsen som med detta fått lite ny luft under vingarna.

Har vi en politiskt förvirrad ungdomsgeneration? Jag oroar mig för dessa rent känslostyrda aktionsideal som tycks härska bland tusentals yngre människor idag. De flesta tror säkert att de engagerar sig för en god sak, men de riskerar mycket snart att utnyttjas av cyniska krafter.

För mig som gått i många välmotiverade och välorganiserade demonstrationer mot till exempel USA:s framfart i världen, känns den mystiska manifestationen i Stockholm i onsdag närmast som en förolämpning. I Sverige följer man myndigheters smittskyddsdirektiv samtidigt som man kan indigneras över polismordet på George Floyd i USA. I den meningen är ”White silence not violence!”

Föregående artikelMadame Butterfly
Nästa artikelLäget är förvirrande och smått hotfullt
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

24 KOMMENTARER

 1. Även svensk polis (och inte minst häktespersonal) mördar människor. Dock kanske inte främst av rasistiska skäl men den sociala komponenten bör inte underskattas. Vi minns Osmo Vallo, Sinthu Silvaraja och andra, som inte blivit riktigt lika mediala. Men lika fullt berövade livet av rasande män i uniform.

  Där tycker jag den riktiga, politiska, kopplingen finns i Sverige. Till skillnad från den process som nu inletts i USA blir dock de svenska odjuren i uniform regelmässigt inte ens åtalade för de allvarligaste av sina gärningar. Men var finns den klarsynen i vårt nu så identitetsfixerade samhälle?

 2. Vad är nu detta?
  Är det utan betydelse om vi i Sverige – och andra länder – demonstrerar mot grova missförhållanden inom USA? Missförhållanden som är inbyggda sedan början i den amerikanska staten och den ena dagen mördar svarta medborgare inom landet och den andra dagen afghaner i Afghanistan. Ajöss med dina demonstrationer – i Sverige! – mot USA:s krig! Och var inte också vi unga när vi demonstrerade mot Vietnamkriget? Och hånades för det? Vi ska alla respektera de regler som gäller för att minska smittspridningen av covid-19. Men samtidigt händer det saker som det kan finnas anledning att säga ifrån om.

  Din blogg och andra liknande bloggar är viktiga, men till syvende och sist är det gatorna som vi kan förlita oss på. Tyvärr ser det ut så med den värld som nu skapas runt oss. I Israel trotsade medborgare häromdagen restriktionerna och gick ut på gatorna för att säga ifrån om den planerade – snara, under coronatystnad! – annekteringen av Västbanken. I Stockholm och andra städer i Sverige blir många upprörda över den hänsynslöshet som den härskande eliten i USA visar och ger sig ut på gatorna för att manifestera detta. Bra! Även Greta har fått många ungdomar att engagera sig och ge sig ut på gatorna. Bra! Det tråkiga är bara att vi inte lyckas att få ut lika mycket ungdomar på gatorna för att protestera mot USA:s krig mot Syrien, Afghanistan, o s v. Det är vad som behövs, och inte fler artiklar i Fria Tider! Eller om det var Samma tider?!

  Ni som är i närheten av Stockholm, ta er till Hakberget på Gärdet och manifestera mot (bl a) USA:s behandling av Julian Assange!

 3. Din artikel är sådär, Knut.

  På andra sidan kölen skrivs det ”Men det som ikke sies til tross for alt som skrives om den urimelige og grove politivolden i USA er at politiet dreper de fattige!” Vidare ”Snopes viste blant annet til Fatal Encounters, databasen som ble etablert av den tidligere redaktøren av Reno News & Review. Den viste at i 2015 ble 1.388 mennesker drept av politiet i USA. 318 (23%) var svarte og 560 (40%) var hvite. Resten var andre etniske grupper og flest blant dem latinos.” Där står också ”Fellesorganisasjonen for verdens 1000 rikeste selskaper, World Economic Forum, kaster seg tungt inn i kampen mot rasisme i USA.”

  När klassperspektivet är så viktigt som det är i denna fråga, vad skall man då säga om en artikel som inte betonar det? Är det bra folkupplysning?

  P.S.
  Varför skrivs myyycket lite om den svarta polis som blev misshandlad till döds?
  D.S

 4. Om man räknar dödsoffer för våld i Sverige under de senaste 20 åren, och specifikt hur många vita svenskar som fallit offer för icke-vita gärningspersoner, kan någon slutsats dras av det? – Kanske att det från styrande håll varit en närmast kriminell tystnad. I så fall stämmer det ju att ”vit tystnad är våld”. Fast det tror jag inte folkmängden på Sergels torg tänkte sig. Och de funderade nog inte på varifrån konstiga slagord (som ”ingen människa är kriminell” kommer) kommer heller. Att våldsbilden i Sverige skiljer sig en hel del från den i USA verkar man inte tänka på.

  En annan aspekt kan vara att kriminella och bråkstakar i största allmänhet kan förväntas försöka utnyttja den här kampanjen till att flytta fram sina positioner. ”Hit me plånboken gubbe … va, du vill inte, e du rasist va!” Och då antas man skämmas över sina vita privilegier och genast överlämna pluskan.

 5. Jan Å!
  Ja, det är helt betydelselöst om 2000 ungdomar demonstrerar i Sverige mot rasistiskt polisvåld i USA. Men det vore däremot av stor betydelse om 2000 ungdomar i Sverige demonstrerade mot USA:s krig runt om i världen. Det är självklart inget fel med att vara ung, men att vara politiskt vilseförd är inte bra.

  Vi som demonstrerade mot Vietnamkriget var unga och gjorde det trots överhetens hån. I början var överheten på USA:s sida. Vi vände den opinionen och fick till och med ut Palme på gatan att demonstrera. Vi tänkte själva, studerade, diskuterade och organiserade. Och vi var noga med vem vi riktade våra protester mot.

  Att palestinier protesterar mot Israels annektering av Västbanken kan väl ändå inte jämföras med Stockholmsdemonstrationen 3 juni.

  Den härskande eliten i USA skiter totalt i några tusen ungdomar på Sergels torg. Och förresten, vart tog Greta vägen? Inte ett pip från det hållet på flera månader. Är klimatkrisen över? (Obs! ironi)

  Det är ingen slump att dessa ungdomar inte demonstrerar mot USA:s militära framfart runt om i världen – men skriker sig hesa på grund av ett enda rasistiskt polisövergrepp med dödlig utgång i Minneapolis. De är fast i den nu så populära identitetspolitiken. Imperialismen diskuteras inte längre bland ungdomar. Detta är ett stort problem som underblåses av en i stort sett samlad svensk överhet. Alla är antirasister (även jag). Det är liksom ingen fråga i Sverige.

  Det viktiga är inte att få folkmassor att demonstrera i största allmänhet. Det viktiga är syftet med demonstrationen, politiken alltså. Den måste finnas i btten.

 6. Erfarenheten lär oss att företrädare för den amerikanska imperalismen kan vara av vilka raser som helst. Att vara afroamerikan innebär inte att man är en svalare anhängare till den imperialistiska politiken (Condoleezza Rice, Colin Powell och Barak Obama). Så om demonstrationerna efter mordet på George Floyd leder till ett totalt omtänkande i rasfrågan i USA, kommer det inte att påverka den imperialistiska krigspolitiken ett dyft – jo, möjligen göra den mer effektiv. Ty hade inte Hitlers Wehrmacht varit lite lättare att tampas med om rikstyskar och anslutna österrikare ständigt legat i luven på varandra i kasererna och ute på slagfälten?

 7. Oj, det var märkligt vad du tog illa upp av, ”White silence is violence!”

  Det du skriver är detsamma som sägs på bl.a ”Swebbtv”. Du och de hånar de som demonstrerar idag.

  Världen har förändrats och det är inte längre 1968. Det låter mer som det är du som är politiskt vilseförd.

  Underskatta inte dagens unga människor. De är inte dummare än vad du var 1968.

 8. Dennis Zackrisson!
  Be om ursäkt för dina ord ”de svenska odjuren i uniform”! Polisers arbete är
  – svårare
  – farligare
  – viktigare
  än de flesta andras.

  Poliserna är rättens och lagens yttersta utpost.

  Ta bort dem, och varje firma, varje skola, varje bostad kan få besök av personer som kräver en lämplig månadsavgift för annars kommer några dit och slår sönder inredningen. Ingen hindrar i praktiken detta.

  Du ska vara glad att det finns ungdomar som vill bli poliser och som en dag skyddar dig om det behövs. De får ett svårt och farligt jobb och ska dessutom stå ut med sådana skitord som du använder. Troligen vet du att de exempel du nämner är extrema undantag.

  Troligen vet du att polisen godkänner varje demonstrationsansökan om det inte finns starka skäl emot, och när en demonstration har fått tillstånd så är polisen beredd att kraftfullt skydda demonstrationen.

  Inte bara svårare och farligare utan, just det, VIKTIGARE också.

 9. Nu har vi, söndag kväll, sett på TV från en stor demonstration i Göteborg. Vad som började som en fredlig demonstration ”Black Lives Matter” följdes av flera timmar med konfrontationer med polis, krossade skyltfönster och stenkastare mot poliser.

  Konfrontationerna med polis är jag övertygad om är dolt ORGANISERADE av de farligaste och mest avskyvärda krafter som finns i landet och som har utländska kontakter. Målet är att SLÅ IN EN KIL MELLAN POLIS OCH ALLMÄNHET. Ledarna följs av en svans av grundlurade ungdomar.

  Jag är inte själv polis och har inga nära kontakter med någon. Men eftersom deras uppgift är så svår, så farlig och så viktig så anser jag att de borde vara bland de högst avlönade i samhället. En sådan reform skulle bli mycket positiv för samhällsutvecklingen.

  Förslag till paroll: Polis + Allmänhet = Sant!

 10. Jag är skyldig till samma irritation och oro som Knut L beskriver. De senaste dagarnas utbrott mot polisvåld i detta land är mest av allt bevis för hur media och känslor ställer dagordningen för gatans kamp mot världens orättvisor. Att ungdomligt känslosvall är svårstoppat känner alla som inte förnekar sin ungdom till, men varför förleds även äldre och normalt rationella män att låta orden vandra i samma riktning? Varför är det så lätt att i denna stund låta beskriva svensk polis som rasande män i uniform vilka avsiktligt tar livet av människor?

 11. Hrr Backengård och Stråhle!
  Tack för era samfällda reaktioner på mina (låt vara medvetet) provokativa rader om svenskt myndighetsvåld i jämförelse med det amerikanska. Men ibland lönar det sig bättre att tänka lite längre än vad näsan räcker. Det är bara i era egna fantasier som ni får det till att jag gjort ett generalangrepp på den svenska poliskåren. Min måltavla är enbart de ”rasande män” och ”odjur” som i skydd av myndighetsuniformen talar ett våldets språk mot vanliga svenska medborgare (och då och då även mot dem som av olika skäl vistas här i landet utan medborgarskap).

  Jag använder också det genusskiljande begreppet ”män” för att explicit undanta en kvinnlig polis, som får en slev av Knuts kritik för sitt öppna ställningstagande vid demonstrationen. Det är möjligt att hon agerade fel, men det är i nuvarande läge vansinnigt att blanda ihop den diskussionen med den viktiga om polisvåldet.

 12. Jajemän, Torgny F!
  ”All lives matter”!
  Och alla är ”lika värda”.
  … Och nu tycker jag att vi alla sjunger ”We shall overcome”

  Och alla som inte går ner på knä och sjunger med, dom är Putler. Och dom får alla fritt “dissa” och “blocka” på Facebook.

 13. Till skillnad från USA har vi en reformerad och eliasonifierad trivselpolis. Denna Stockholmsdemonstration hör till arten aktioner som inte tjänar saken. Tvärtom förstärker den förställningen att vi har akut rasism och fascism i vårt land. Detta är ett sätt att blanda bort korten.
  Varför demonstrerar de inte mot kriget i t ex Syrien?

  Sedda i ett större perspektiv är denna typ av demonstrationer politiskt korrekta. Nästan outgrundliga äro klasskampens vägar. Jag behöver inte säga att jag tycker illa om när poliser allt för ofta gör som nu senast i USA.

 14. Dennis Zackrisson!
  När du lägger till ”i uniform” så markerar du polisen. Troligen tar man där illa upp. Bra poliser ser ytterligare ett exempel på förolämpning från en allmänhet som lever tryggt, medan det är poliser som ser till att den kan göra det.

  Om några bussförare begår grova brott skriver du då om ”odjuren inom lokaltrafiken”?

 15. Den kvinnliga polisen på bilden agerade som hon gjorde för att skydda sig själv. Det var ur den synpunkten ett mycket vettigt och rimligt agerande.

  Att svensk polis sympatiserar med demonstrationer mot polisvåld i USA är väl dessutom inte fel på nåt sätt. Det är ju snarare bra.

  Några anarkistiska nätverk har så vitt jag vet inte varit inblandade. Men det är ju inte omöjligt.

  Men jag håller med om det fullkomligt meningslösa med att demonstrera i Sverige mot polisvåld i USA.

 16. Jag blir naturligtvis glad när herr Zackrisson leder mig till förståelse vad gäller konsekvenserna av min uppenbarligen alltför livliga fantasi. Ännu gladare blir vi alla den dag då de redan idag oerhört rara mordiska odjuren i svensk polisuniform finns att beskåda i uppstoppad form bredvid mammuten och den sabeltandade tigern.

 17. Anders S!
  Vad vet du om denna poliskvinnas situation? Att hon genom detta agerande skyddade sig själv verkar osannolikt. Det innebär i så fall att hon i princip av situationen (demonstranterna) tvingades ner på knä och att hennes tårar var teatertårar, alternativt att hon helt tappade omdömet. Låter för mina öron som en efterkonstruktion. Åsiktsfrihet gäller självfallet även svensk polis, men en polis kan inte ge uttryck för den i tjänsten. Få yrkesgrupper är så beroende av att uppträda samfällt och professionellt gentemot allmänhet och demonstranter.

  Men det viktigaste var att det är fullkomligt meningslösa att demonstrera i Sverige mot polisvåld i USA.

 18. Kommentar till Knut Lindelöfs svar på mitt inlägg.
  “skriker sig hesa på grund av ett enda rasistiskt polisövergrepp med dödlig utgång”…, skriver du.

  Nu var jag inte där, så jag kan inte svara för hur ungdomarna på Sergels torg tänkte. Kanske är de alla så inskränkta som du menar; jag tror inte det. Det var inte det första polisövergreppet mot svarta, inte det första övergreppet som den härskande eliten i USA har gjort och gör sig skyldiga till, inrikes likaväl som utrikes; kanske var det också något av detta som fanns i huvudet hos demonstranterna?

  Jag är väl medveten om klassfrågan och jag har nära anhöriga som är eller har varit poliser och vet vilket svårt arbete det är; men detta är något annat. Här handlar det om hur den härskande eliten i USA använder sig av våldsapparaten för att behålla sin makt och sina rikedomar och där de som står lägst på samhällsstegen naturligtvis får ta de värsta smällarna.

  Vänd på ditt argument: om alla tiger om det som sker i USA, blir det bättre då? Jag tror inte det, men låt oss sitta i våra elfenbenstorn och tillrättavisa dem som upprörs av miljöfrågorna och USA-våldet och ger sig ut på gatorna för att protestera!

 19. Polisvåld, demonstrationer, vandalism, identitetspolitik och rasism diskuterades i en enda röra i SvT1s debattprogram mellan 20 och 21 ikväll (Video med Alex Murphy 1 minut in i programmet!). Det går säkert att se ett tag till på SvTPlay. Svårdebatterade frågor i gränstrakter mellan känslor och realism och Lars Trägårdh kände sig tvingad att ta avstånd från Fi!-debattören. Men Hanif Bali gjorde som ofta en klok och bra insats liksom den mörkhyade gentleman, Alex Murphy, som försökte (och lyckades) stoppa en del av vandalismen i Göteborg!

  Tack, Jan-Peter S!
  Det är alltid roligt att kunna glädja någon!

  Björn Backengårds kommentar förstår jag dock inte riktigt. Menar du att uniformen skulle vara utmärkande bara för poliser? Jag har pekat ut poliser och häktesvakter, som exempel på uniformerade statstjänstemän, vilka getts uppdrag att skydda medborgarna och inte slå ihjäl dem! Därför är det så oerhört stötande när de mördar i tjänsten och går fria från straff!

 20. Men Jan Å!
  Du skriver: ”Här handlar det om hur den härskande eliten i USA använder sig av våldsapparaten för att behålla sin makt och sina rikedomar och där de som står lägst på samhällsstegen naturligtvis får ta de värsta smällarna.” Hur kan det då komma sig att USA:s absoluta finanselit står på demonstranternas sida. Läs denna artikel.

  Varför ska alla tiga? Klart att man i USA ska protestera mot polisvåld.

  Vi ska tänka klart och peka på de icke uppenbara och mycket märkliga sambanden. I det här fallet att den yppersta finanseliten stödjer BLM-rörelsen t ex. Allt är inte alltid vad det synes vara.

 21. Läs på om Gladio!
  Det är omöjligt att begripa de krossade skyltfönstren och bilbränderna utan att söka större sammanhang. I flera västeuropeiska länder har Nato bedrivit terror, mest känd genom organisationen Gladio i Italien.

  Kravallerna i Stockholm och Göteborg är av samma slag. Här är målet att slå in en kil mellan polis och allmänhet.

  I Minneapolis ska nuvarande polisorganisation läggas ned och ersättas av en organisation med socialarbetare. Sedan behöver vi inte vänta länge förrän tomrummet fylls med privatiserad polis med annat namn.

  Och här i Sverige väntar den yttersta makten på att de butiksägare som sopar krossat glas, eller de som har blivit utan bil när den har brunnit upp, ska börja fråga vad polisen gör. Sedan väntar den yttersta makten på önskemål om en ny sorts polis, och det är dit de vill komma. En ny sorts polis vill de ha, en privatiserad.

  Börja med att söka på Gladio på svenska Wikipedia, och fortsätt med boken Natos hemliga arméer.

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.