Yttrande- och åsiktsfriheten i praktiken avskaffad – i Tyskland.

Heiko Maas med sin skugga

En ny lag trädde i kraft den 1 januari 2018 i Tyskland som kan döma webbplatser till böter på upp till 50 miljoner Euro, om de inte avlägsnar påstådd ”hatpropaganda” omedelbart. Twitter har redan raderat anti-muslimska inlägg och blockerat en satirisk rapport som parodierar islamofobi.

Justitieministern Heiko Maas, lagens upphovsman, menar att lagen är nödvändig för att motverka den stora mängden fall av hets mot folkgrupp och hatpropaganda som uppstått i samband med flyktingkrisen. Lagskrivarna har uppenbarligen hämtat inspiration hos nationalisterna i Tredje riket, vilket är ett tydligt uttryck för de etablerade tyska partiernas förflyttning högerut och som nu alltså söker näring i diktatorn Adolf Hitlers gamla förslag och riktlinjer.

I slutet av 1930-talet manade Hitlers propagandaminister Joseph Goebbels den tyska pressen till disciplin inför det nya propagandaspråket. Till exempel beordrade Hitler sina underlydande att se till att smädande av muslimer inte skulle förekomma.

Den nya lagen kräver att sociala medier inom 24 timmar ska radera eller blockera innehåll som bryter mot ”fastslagna riktlinjer” från de rödgröna-svartbruna makthavarna i Berlin. Lagen kan användas mot allt och alla, eftersom det i de flesta fall inte finns någon definition på vad som menas med ”uppenbarligen rättsstridig hatpropaganda”.

I Frankrike, som vi säkert alla redan hört, meddelade president Macron i sitt nyårstal att nya lagar förbereds som ska ge domstolar möjlighet att stänga sajter och tv-kanaler som publicerar falska nyheter.

Vad är det de stora EU-länderna förbereder sig för?


Källor: Schweizer Morgenpost SMOPO, PC för alla, SvD.

 

  9 kommentarer for “Yttrande- och åsiktsfriheten i praktiken avskaffad – i Tyskland.

 1. Hans Andersson
  2018-01-12 kl. 10:21

  Detta hänger nog ihop med EU-beslutet 2007. Då tillkännagav EU:s justitieministrar man samlat sig mot rasism efter sex års hårda strider.

  Sydsvenskan skrev 2007 om förslaget till ny lagstiftning som initierades och drevs av EU-kommissionen: ”Den som offentligt uppmanar till hat mot en grupp personer, eller medlem av sådan grupp avseende hudfärg, ras, religion samt härstamning nationellt.”

  Beslutet av ministerrådet gäller alla EU-länder och nu ska den verkställas i den alltmer minskade yttrandefriheten globalt sett på nätet, med den tyska varianten publicerad på denna blogg av KL.

  Frekvensen blockerade texter eller raderade kommer att skjuta i höjden och mörka tider stunder, men inte helt oväntat.

 2. Anders Persson
  2018-01-12 kl. 11:45

  Lagen kommer nog inte att omfatta ryssar, om vilka man också i fortsättningen får säga vad man vill.

 3. Bertil Carlman
  2018-01-12 kl. 12:06

  Det är mycket bra att lindelof.nu tar upp frågan om yttrande- och åsiktsfrihet. Många i min omgivning, som jag diskuterar politik med, säger ofta efter mina tirader (om Nato, minskande sociala tryggheter etc.) ”Ja, ja Bertil, men vi har i alla fall yttrande- och åsiktsfrihet!” Ikväll skall jag äta middag med några sådana personer. Jag kommer att skriva ut denna blogg och ha med mig i bakfickan. Tack för lägvärt blogginlägg!

 4. 2018-01-12 kl. 16:47

  Franska Le Monde (12/1) gör kort referat av ”polemiken” (som det står i titeln) efter det att en antimuslimsk AfD-tweet raderats av Twitter och, än värre, en satirisk gensvarstweet postad av magasinet Titanic även den raderats, med följd att AfD, Grünen, FDP liberalerna & Die Linke med samlad brokig styrka nu tagit position mot lagen, skriver Le Monde, som skadeglatt påpekar att Twitter Corp. nyligen även raderat en tweet av lagupphovsmannen, justitieministern Heiko Maas (därför han hade kallat antimigrant-politikern Thilo Sarrazin för en ”idiot” – klart ”hatiskt” på sätt och vis). Två slutsatser kan dras. Ett (1): genom att lägga ansvaret för postat material hos Twitter och FB tydliggör lagen vem som egentligen äger våra ”privata” konton, vilket ju kan vara bra att veta. Två (2): Twitter & FB kommer att ta det säkra före det osäkra och (nästan) blint gallra, algoritmiskt så kallat. Det var sämre. Men knappast förvånansvärt.

 5. Roland Sten
  2018-01-13 kl. 23:04

  Snart kanske vi får höra stöveltramp igen? Med en precision av en neurokirurgs noggrannhet, trycker jag försiktigt på tangenterna utan att slinta till. Ett misstag och risken att få böter på 50 miljoner Euro samt avstängning från webben kan drabba oss Knut Lindelöf. Och du som har en minuspost på 15.000 kr efter att ha investerat i en ny dator till bloggen! Första svettdroppen som hamnar på tangenterna och jag slinter till nästan! ”Min assistent torkar mig genast varsamt på den blöta pannan,”

  Nej inte vill vi ha det så!? Ingen yttrandefrihet eller åsiktsfrihet! Jag får väl skriva om vädret då! Men tänk om jag har fel där och det blir sol istället för moln med kraftig nederbörd? Ska jag behöva göra avbön varje gång det blir fel? Regeln, lagen gäller väl inte oss ännu KL? Med en risk för att göra fel avslutar jag min kommentar! ”Jag gjorde väl rätt eller blev det fel!?”

 6. 2018-01-16 kl. 9:52

  Knut L!
  Jag förstår fortfarande inte hur du kan påstå att den tyska regeringen ”hämtat inspiration hos nationalisterna i Tredje riket” till denna nya lag, ja att den ”söker näring i diktatorn Adolf Hitlers gamla förslag och riktlinjer”.

  Det skulle alltså vara principiellt fel att ålägga företag som Facebook, Google och Twitter att inom 24 timmar ta bort uttalanden som innebär hets mot folkgrupp, ärekränkning och uppmaning till våld?

  Jag vet att det finns de som anser det, och jag vet att det självklart kan finnas svåra gränsfall. Men att det, som du påstår, skulle innebära att yttrande- och åsiktsfriheten ”i praktiken” nu avskaffats i Tyskland, det är väl ändå att gå för långt? Den slutsatsen har du ju dessutom närmast ordagrant hämtat från din ”källa” Schweizer Morgenpost, en högerextremistisk schweizisk tidning med ytterst tvivelaktig politisk agenda, en tidning som betecknar ”makthavarna i Berlin”, alltså partierna i regeringskoalitionen, som de verkliga nynazisterna i Tyskland.

 7. Knut Lindelöf
  2018-01-16 kl. 11:40

  Margareta Z!
  Det stämmer att jag tagit intryck från mina källor – och angivit dem. Möjligen var det förhastat att ta intryck från en sajt jag inte känner till (SMOPO). Men att det är fel som står där är inte säkert, vilket väl ändå är det viktiga.

  Om en liknande lag som den tyska (och den kommande franska) skulle bli verklighet i Sverige vore det en klar inskränkning i vår yttrandefrihet. Håller du inte med om det?

 8. Hans Andersson
  2018-01-16 kl. 15:11

  Det avgörande är ju vem som bestämmer om det handlar om hets mot folkgrupp. Ett rättssäkert sätt innebär att domstol bör avgöra detta och inte nätoperatörerna i godtycke. Hets mot folkgruppslagstiftningen har sina negativa komplikationer, men slutsatsen är att den nog behövs, men tillämpningen även i Sverige är många gånger tveksam. Framför allt när EU driver frågan med kommissionens ordf Junker i spetsen.

 9. Robert Arvidsson
  2018-01-18 kl. 21:59

  Ett tips om en sevärd satir av Jan GuilloU som belyser yttrandefriheten och rädslan för vad den kan leda till. Genombrottet (1981) och finns på öppet arkiv.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *