Offer för krigetDet är ett mycket litet område som jag först hörde talas om i början av 90-talet efter Sovjets sammanbrott. Efter att ha försökt orientera mig något om denna lilla enklav och om spelet om den urskiljer jag ett typiskt stormaktsspel. Små folkspillror (65.000 osseter och 25.000 georgier) offras cyniskt i kampen mellan två stora; USA och Ryssland.

Vid Kaspiska havet finns olja. Denna olja vill förstås USA åt. Att via Georgien kontrollera transportvägen ner till Medelhavet är målet. Men det försöker Ryssland förhindra, med alla medel som det verkar. Kaukasus är dessutom traditionellt Rysslands intressesfär. Så när Georgien rustas upp av USA och vill gå med i Nato och EU är det klart att Ryssland reagerar. Nu hade Georgien, i skuggan av Bejing-OS, tänkt ta slutgiltig kontroll över Sydossetien, där det ryska inflytandet varit till stort besvär. Men Ryssland reagerade starkare än väntat. Det blev krig istället för en liten snabb ”säkerhetsoperation”.

Det har blivit möjligt för Georgien att agera genom att forkrätten sattes ur spel efter Kosovos självsvåldiga separation från Serbien (med USA:s fulla stöd). Georgien provocerade förmodligen fram en situation som kunde motivera ett ingripande – enligt folkrätten (också med USA:s fulla stöd). Området tillhör ju formellt Georgien. Vad som hade hänt om Serbien hade ingripit i Kosovo är lätt att räkna ut.

Det jag urskiljer är alltså ett utslag av ett nytt kallt krig mellan USA och Ryssland i kampen om oljan.

Föregående artikelJubelfnosk om estetik
Nästa artikelSommartest
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

Välkommen! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.