Vinjettbild i Aftonbladet

”Synd att inte den säkerhetspolitiska gruppen i riksdagen hade tid att lyssna på Sveriges i särklass mest erfarna och kunniga diplomater och forskare i frågan om kärnvapen, Hans Blix och Rolf Ekeus, Tomas Jonter och Lars Ingelstam, Nobelpristagaren ICAN, Läkare mot kärnvapen eller världens mest sakkunnige på det nukleära krigets konsekvenser, visselblåsaren och Palmepristagaren Daniel Ellsberg som ber oss svenskar att betänka Axel Oxenstiernas devis Vet du inte, min son, med hur litet förstånd världen styrs?”

Pierre Schori i Aftonbladet 16 maj

Föregående artikelVästimperiet är en koloss på lerfötter
Nästa artikelVerka för fred och avspänning!

2 KOMMENTARER

  1. Pierre Schori tror att ”Putin… håller på att möta sitt Poltava i Ukraina”, Göran Greider uttrycker det som att ”Putins krigsmaskin har visat sig vara mycket klenare än någon hade anat”. I bägge fallen är det en allvarlig felbedömning baserad på västs desinformation om krigsutvecklingen i Ukraina. Nu när Sverige gjort sig till fiende med Ryssland, vore det (oavsett hur det går med Nato-medlemskapet) ödesdigert att underskatta den ryska krigsmakten!

  2. Varken Pierre Schori eller Göran Greider har djupare kunskaper i krigföring, och det har inte jag heller. Eftersom vi inte har det, är uttalanden som ”Putin… håller på att möta sitt Poltava i Ukraina” och ”Putins krigsmaskin har visat sig vara mycket klenare än någon hade anat” bara löst prat. Om de hade uppgivit varifrån de hämtat dessa självsäkra påståenden hade man kanske kunnat fundera närmare. En sak som även en amatör i krigföring dock under månader med ryska militäroperationer i Ukraina klart kunnat konstatera, det är att dessa operationer, liksom de i Syrien, påtagligt skiljer sig från hur USA opererade i Irak och Afghanistan och längre tillbaka till exempel i Vietnam. Då jag inte sett närmare analyser och slutsatser av detta i de gängse västerländska informationskanalerna, tror jag (vad kan jag annat?) att Pierre Schori och Göran Greider hämtat sin information uteslutande från militärexperter inom Natosfären eller i sämsta fall självsäkra (och totalt okunniga) politiker i Väst.

    Det ekonomiska sanktionskrig som, ibland trots varningar från egna experter, drogs igång mot Ryssland av ledande EU-politiker, får nog redan sägas ha havererat. Rubeln är starkare än på länge, bojkotten av rysk olja fungerar inte o s v. Det går så när känslor helt får styra. Pierre Schori och Göran Greider styrs nog också mest av känslor i sin syn på Rysslands krig i Ukraina. Det är inte konstigt, krig drabbar främst människor som arbetar hårt och har ganska små marginaler för att klara vardagen. Krig är otäckt. Men visst är det bra att Pierre Schori och Göran Greider tydligt har förstått att ett medlemskap i Nato bara kommer att få negativa följder för svenskar som arbetar hårt och har ganska små marginaler för att klara vardagen.

Välkommen! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.