Lasse Ekstrand

Jag läser om hur barn från Marocko och Rumänien används för att begå brott eller sälja sina kroppar i Sverige. Det gör ont att läsa. Och det verkar som om polis och myndigheter har svårt att riktigt komma åt problemet som det brukar heta. Mörkertalet är stort. 

Vad är det för hjärtlösa monster i människohamn som utnyttjar barn på detta sätt?

Öppnade gränser har inneburit att Sverige dragit på sig – slarvigt uttryck som om det bara hände eller att vi inte såg det komma som Löfven ursäktade sig med – svåra samhällsproblem i en galopperande omfattning. Som aldrig förr. Det har gjort landet mycket sämre att leva i. 

Och det utan att vi har tillfrågats om vi ville ha det så. Demokrati, någon?

Jag minns en tysk samhällsforskare, Wolfgang Schmidbauer, som skrev om välfärdsstaten och alla dess hjälpare, typ socialarbetare och andra. Hållningen är förmyndaraktig och paternalistisk: det är synd om människorna, för att citera Strindberg, och vi måste hjälpa dem. Ta hand om dem. Därför utbildar vi professionella hjälpare.

”I mitt Europa bygger man inga murar”, skanderade statsministern på Medborgarplatsen till de närvarandes (befinnande sig illegalt i Sverige) stora jubel. I undertexten: Kom hit till oss, så tar vi hand om er. Budskapet gick fram – mot Schlaraffenland över hav och land! 

Gudrun Schyman knallade senare runt på samma plats och nöp ömsint, eller trånande, demonstrerande afghanska unga män, i kinden. I sällskap av en lättklädd Rossana Dinamarca. Sexistiskt, vågade ingen utbrista. Inte heller tantsjukt. Det var ju två goda vänsterkvinnor som nöp och visade upp sig. 

Jag har sagt det förut och säger det igen: vad är det för figurer, förutom barnutnyttjarna, som kommit hit bland alla migranter? Dagligen aktualiseras min undran. 

Många förefaller ju helt sakna moral och samvete, förmåga att ta ansvar för sina liv, sköta sig och ”vara ordentliga” som min salig mor skulle ha sagt. Ingen respekt för något eller någon. Unga förnedringsrånas och traumatiseras för livet, poliser mördas kallblodigt, kvinnor våldtas. 

På vissa orter hyrs numera privata vaktbolag in eftersom polisen inte förmår skydda de boende, något jag tidigare bara upplevt i Sydafrika: vaktkurar och patrullerande bilar dygnet runt i Durban. 

Nu sydafrikaniseras mitt land i snabb takt. Dödsskjutningar, rån, privata vaktbolag. Förmodligen växer gated communities fram, också i en allt snabbare takt. De som har råd barrikaderar sig, alla vi andra riskerar till och med livet när det ohämmat skjuts. Barn inte undantagna. 

Tar man bladet från munnen och talar klarspråk, riskerar man vansinnigt nog att beskyllas för rasism och främlingsfientlighet. Samtalsförstörarna och verklighetsförnekarna rycker ut i samlad tropp.

Den arbetarrörelse som dog, vars nuvarande ordförande heter Löfven, förfäktade en gång principen hjälp till självhjälp. Människosynen bakom principen deklarerar att människor kan och vill ta ett eget ansvar. Beröva dem inte detta, omyndigförklara inte. 

Att påminna Löfven och kompani om deras arv är att tala för döva öron, Suhonen och Reformisternas tappra försök att vrida S tillbaka är lönlöst. 

behöver de omyndigförklarade och ansvarsbefriade för syften jag inte är man (förlåt min könstillhörighet alla feminister) att räkna ut. Jag har mina teorier – men I rest my case. Säkrast så i en anmälningskultur. 


* Löfvens beryktade tal hölls 6/9 2015. Schyman och Dinamarca fanns på Medborgarplatsen 14/8 2017. 

Föregående artikelDN idag sid 14-15
Nästa artikelVAR DET SÅ HÄR 30-TALET BÖRJADE, ADAM CWEIMAN?
Lasse Ekstrand
Född och uppvuxen i Sandviken i skuggan av järnverket. Fångades av 70-talets vänstervåg, studerade i Uppsala, gjorde akademisk karriär och undervisade i sociologi på högskolan i Gävle.

9 KOMMENTARER

 1. Sveriges huvudstad Stockholm klarar inte ens av att ta itu med det fullständigt onödiga, ja på alla sätt miljöförstörande användningen av elsparkcyklar. Det gör Danmarks huvudstad Köpenhamn. Och danskarna i gemen är nöjda. ”Samtalsförstörarna och verklighetsförnekarna rycker ut i samlad tropp.” De har uppenbarligen kommit olika långt i olika länder.

 2. I staden Arequipa i Peru är det också väktare på natten. I varje kvarter. Väktarna samarbetar med att vissla till varandra vissa klockslag. Ja, för att kolla om kollegan är i god form eller blivit nedslagen och i behov av vård.

  Visst är Sverige ett förmyndarsamhälle. Finns det någon representant från fack eller arbetsgivare som tillfrågar de anställda i något ämne? Svaret är nej! Finns det några bostadsföretag som tillfrågar hyresgäster vid större förändringar? Svaret är nej!

  Demokratin är satt ur spel och förmyndarsamhället är kutym numera. Blir det några fler folkomröstningar i Sverige, sedan vi gick med i EU? Svaret är nej!

 3. Den regering vi har idag bedriver en högerpolitik. Sverige är på dekis och befinner sig på ett sluttande plan som blir allt brantare och detta gäller inte minst vård, skola och omsorg. Inte tu tal om det. Men om man skall tro Lasse E har det mesta brakat samman. Så är inte fallet. Vård, skola och omsorg fungerar, dock betydligt sämre än för säg 30 år sedan.

  Helt klart har svensk migrationspoltik misslyckats. Idag har Sverige inte samma lagar för invandring som 2015. För de som fortfarande förespråkar öppna gränser är den argumentering som Lasse E torgför gefundenes fressen. De har inga problem att stämpla honom som rasist och diskussionen går i stå.

  Personangreppen på Schyman och Dinamarca är sällsynt osmakliga. De skall kritiseras för den politik de står för och inte på grund av klädsel.

 4. Arne Nilsson!
  Om jag inte är fel underrättad så satt både Schyman och Dinamarca i en lagstiftande församling när de dök upp på Medborgarplatsen för att visa sitt stöd för illegala migranter. I mina ögon blir det schizofrent. Jag fann det osmakligt att som Schyman nypa en ung afghan i kinden. Om en man skulle gjort det motsvarande på en kvinnlig – nu är väl de i och för sig mycket sällsynta i detta sammanhang – afghan hade det utbrutit ett ramaskri. Sexism! Men tydligen inte när en kvinna gör det, en vänsterkvinna. Afghanska mäns – förlåt generaliseringen – kvinnosyn vet vi. Olämpligt då dyka upp lättklädd bland männen på Medborgarplatsen. Signalerar, ja vad? Schyman och Dinamarca – den senare har visat sin respektlöshet för de folkvaldas församling genom utmanande klädval i själva kammaren – borde hållit sig borta från Medborgarplatsen.

 5. Lasse E!
  Noterar att vi inte alls är överens. Du tycks mena att personangrepp för den politiska diskussionen framåt. Jag menar att man bör avhålla sig från personangrepp och i stället lyfta fram de politiska frågorna.

 6. Jo men, Arne Nilsson. Att påtala omdömeslöshet och olämpligt uppträdande från två folkvaldas sida ser inte jag som personangrepp.

 7. Det politiska felet är förstås att dessa vänsterliberaler visade sin sympati med män som vistades (och vistas) illegalt i vårt land. Att de (och andra tanter) dessutom valde att sexualisera sin sympati är förstås ännu mer klandervärt. Det promiskuösa spelet mellan svenska tanter och så kallade ensamkommande barn från Iran är tyvärr värt en mässa. Det var inte bara den ökända Arboga-kvinnan som grovt utnyttjade dessa män.

 8. De vita i S A lever i en häxkittel. Arma människor. Förr ett rent och välordnat samhälle med välklädda människor i alla hudfärger promenerande på gatorna. Nu svarta gangsters i Adidasbyxor som plundrar.

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.