JAN ÖVERG: DET ÄR DÅRAKTIGT AV FINLAND OCH SVEIGE ATT GÅ MED I NATO OCH IGNORERA BÅDE DE VERKLIGA ORSAKERNA OCH KONSEKVENSERNA

Jan Öberg, dansk-svensk fredsforskare, författare och konstfotograf. Ledare för tankesmedjan Transnationella stiftelsen för freds- och framtidsforskning (TFF).
Har också varit rådgivare vid svenska Utrikesdepartementet.

”Detta är vad västvärlden intellektuellt sett – mitt i sin gränslöst självrättfärdiga, militaristiska sinnesstämning – inte förmår att se: Natos expansionspolitik skapade – och är ansvarig för – konflikten. Ryssland skapade – och är ansvarigt för – kriget. Det finns inget våld som inte har sin grund i underliggande konflikter. Konflikt- och fredskunniga människor talar därför om båda.”

Läs Jan Öberg på Tankarnas trädgård

... är läst 432 gånger!

  1 kommentar for “JAN ÖVERG: DET ÄR DÅRAKTIGT AV FINLAND OCH SVEIGE ATT GÅ MED I NATO OCH IGNORERA BÅDE DE VERKLIGA ORSAKERNA OCH KONSEKVENSERNA

 1. Sören Lander skriver:

  Läste nu artikeln igen för andra gången och kan bara tycka att detta är en mycket klar och genomtänkt analys av situationen idag – en analys som sträcker sig oerhört mycket längre än de ytliga, dagsaktuella och på ”fake new”-baserade kommentarer som kan läsas i västmedia (och som givetvis kan avlyssnas även på TV och Radio). Jag vill understryka framförallt Öbergs slutkläm:

  ”Att små länder lägger alla sina ägg i samma korg när de har alternativ och agerar utan en aning om de kommande fem till tio åren har alltid varit ett recept för katastrof, för krig.

  Både Nato och EU agerar i dag som passagerarna gjorde i restaurangen på det eleganta, lyxiga RMS Titanic.

  Det fanns enorma problem som borde ha lösts för att mänskligheten skulle överleva: klimat, miljö, fattigdom, ojämlikhet, militarism, kärnvapen osv. De är nu bortglömda. Ekonomiska kriser och störningar följde, och sedan kom Corona och tog hårt på alla slags resurser och energier. Och slutligen, nu detta krig i Europa med dess underliggande Natoskapade konflikt.

  Det är inte rätt tid att fatta beslut i en tid av historisk hysteri och panik. Detta är verkligen en tid att hålla huvudet kallt.

  Man kan bara beklaga att Sverige och Finland saknar intellektuell kraft att se den större bilden i tid och rum. Nato har sedan 1949 haft tid att bevisa att det kan skapa fred. Vi vet nu att det inte kan det. Att gå med är därför en enda stor gåva till militarismen och framtida krigföring”.

  Scott Ritter, som har en betydligt högre analyskapacitet än de mainstreamanalytiker som framträder i media (bl a en militäranalytiker vid namn Paasikiivi här i Sverige, som hittills inte lyckats få speciellt mycket rätt) uttryckte sig klart och tydligt i en Youtube-intervju härom dagen: ”Såväl Sverige som Finland har i ett oträngt läge fattat ett otroligt dumt beslut!”

  Och jag kan bara hålla med! I ett eventuellt framtida krig på gränsen till eller med användande av kärnvapen med olika förstörelsekapacitet har Sverige och Finland flyttats fram FRÅN att bevittna konsekvenserna av kriget TILL att vara förstahandsmål. Beslutet är fattat av politiker som uppenbarligen varken vågat tänka själva eller vågat fråga befolkningarna hur man ställer sig till detta scenario.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.