IdeallärareLärarnas riksförbund har undersökt hot och våld mot sina medlemmar. Det är som vanligt skrämmande siffror. Jag ska inte upprepa dem här.

Jag har en nära vän och kollega som för ett par år sedan provocerades av en elev, vilket ledde till att denne gode lärare slog till killen i ett reflexmässigt självförsvar. Inget hände med eleven, men min vän blev indragen i en lång process som först ledde till avstängning och sedan till påtvingad partiell tjänstledighet och restriktioner för vilken form av undervisning han tilläts utöva. Det blev till slut en uppgörelse, som han gick med på. Jag skrev om detta redan 2006: Iskall lärarvår I och Iskall lärarvår II

Problemet var den gången ledningens tafatthet. Ingen försvarade läraren som gjort ett misstag. Man försökte istället att bli av med honom så fort som möjligt. Men eleven som provocerat och uppfört sig uppseendeväckande respektlöst fick ostört vandra vidare till nästa incident.

Jag råkade aldrig ut för något liknande. En gång blev jag dock hotad av en av mina elevers storebror. Jag var deltid skolledare då. Han steg in i mitt tjänsterum iklädd fjälljägarnas bomberjacka och fingervantar, som han inte tog av sig. Han vägrade ta mig i hand. Han klagade på att jag kört ut hans lillebror från en lektion dagen innan och avslutade med att hota ”… knäcka alla ben i kroppen på mig om det upprepades.” Jag upplyste honom att det är brottligt att hota. Då tittade han mig i ögonen och väste ”Det är inte ett hot, det är ett löfte”. Jag hade inte vett på att bli rädd. Jag blev snarast full i skratt och tyckte lite synd om killen.

Det kan aldrig vara eleverna eller ungdomarna som är skolans stora problem. Det kan bara vara samhället, politiken eller skolan själv. I många fall är det just arbetsförhållanden på skolorna som är så pedagogiskt och politiskt nedgångna och ekonomiskt slimmade att alla lärare som inte är gorillatyper riskeras möta både hot och öppet våld. Lärare kan alltså vara hur skickliga som helst utan att lyckas i sin undervisning. Bilden som ges i TV-serien Klass 9A är en propagandistisk bild av alliansens skolvision, signerad Jan Björklund.

Men, det hänger alltså inte på lärarna i första hand. Det är skolpolitiken som havererat.

Föregående artikelI Martin Ingvars hjärna
Nästa artikelBravo Haninge!
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

Välkommen! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.